پایان نامه رشته صنایع با عنوان استراتژی شش سیگما و میزان اثربخشی آن در شركت ایران خودرو

 

تاریخچه شش سیگما

             تولد شش سیگما در سال 1979 در موتورولا صورت گرفت. در این زمان بود که ارتباط و وابستگی بین کیفیت بالاتر و هزینه های توسعه پایین تر در تولید محصولات ، شناخته شد و مورد توجه قرار گرفت. در زمانیکه اکثر شرکتهای امریکایی بر این باور بودند که کیفیت هزینه ایجاد می کند، موتورولا این واقعیت را به درستی درک کرد که بهبود کیفیت ، هزینه ها را کاهش خواهد داد و تثبیت این پارادایم ذهنی ، اساس  بکارگیری متودولوژی شش سیگما را قوت بخشید.
 
             موتورولا 5 الی 10 درصد از درآمد سالیانه فروش خود را صرف بر طرف نمودن کیفیت پایین می نمود. این دگرگونی موجب برگرداندن 800 تا 900 میلیون دلار در هر سال ، به دلیل وجود فرایند هایی با کیفیت بالاتر گردید. بعد از 4 سال شش سیگما 2/2 بیلیون دلار برای موتورولا ذخیره نمود. پایه گذاران شش سیگما در موتورولا کاری انجام دادند که در اکثر شرکتها غیر ممکن بود. در سال 1993 موتورولا شش سیگما را در بسیاری از فرایندهای تولیدی خود به کار گرفت و در اندک زمانی ، شش سیگما در کلیه صنایع دیگر بسط یافت. 
 
            آنچه که بیش از هر چیز موجب استقبال مدیران از به کار گیری این متدولوژی شده است، ایجاد یک انتقال الگوی ذهنی در مورد افزایش کیفیت محصولات / خدمات سازمان می باشد. بر خلاف نظریات قبلی که کاهش سرعت تولید و افزایش هزینه را عامل بهبود کیفیت می دانستند. در نظریه جدی بهبود کیفیت موجب افزایش سرعت تولید و کاهش هزینه های تولید میگردد. 
 
 
کلمات کلیدی:

6sigma

تحول سازمانی

شركت ایران خودرو

ارزشیابی خودرو (Audit)

 

استقرار متدلوژی 6σ در شركت ایران خودرو

           امروزه ادامه حیات در صحنه رقابت فشرده شركتهای تولیدی، نیازمند خلاقیت و نوآوری است. سازمانهای موفق تنها بوسیله سلاح نوآوری و خلاقیت می توانند از بازارهای خود محافظت نمایند. یكی از موثرترین وسایل موجود در تامین چنین خواسته ای، استفاده از متدلوژی 6σ می باشد σیكی از حروف یونانی می باشد كه آمار شناسان آنرا برای اندازه گیری تغییرپذیری در هر فرایند مورد استفاده قرار می دهند.قابلیت عملكرد هر فرایند را نیز می توان توسط سطح تغییرپذیری آن فرایند اندازه گیری نمود. هرگاه فرایندی در سطح عملكرد3σ باشد این فرایند 66807 و در سطح 6σ 3.4 قطعه معیوب در یك میلیون قطعه تولیدی ایجاد خواهد نمود.
 
 این متدلوژی با بكارگیری ابزارهای ساده و در قالب مراحل "تعریف، اندازه گیری، آنالیز، نوآوری و بهبود و كنترل" با توجه به وضعیت موجود به سازمانها می گوید كه در شرایط مختلف چه راهكارهای را انتخاب نمایند. 
 
            شركت ایران خودرو نیز با درك شرایط جدید جهانی و لزوم تولید محصولاتی با كیفیت بالاتر و هزینه كمتر تصمیم به استقرار متدلوژی 6σ گرفت و بدین طریق از سال 78 با فراهم نمودن تمهیدات لازم و در قالب یك برنامه اجرایی3 ساله از اسفند ماه 1380 اقدام به برگزاری آموزش این متدلوژی در شركت نموده است كه این آموزشها در سه دوره یك ساله برگزار شد. برهمین اساس با بكارگیری یكی از اساتید شناخته شده و معتبر این متدلوژی، اقدام به برگزاری آموزشهای علمی و كاربردی از اسفند ماه 80 در شركت ایران خودرو ، ساپكو و ایساكو گردید.
            در این راستا با هماهنگی مدیریت ارشد شركت، به تعریف 37 عنوان پروژه در سالنهای تولیدی، لجستیك، مهندسی محصول، متد، سیستمها، مركز تحقیقات، اداری، دریافت كالا، كنترل كیفیت و تضمین كیفیت و همچنین شركتهای ساپكو و ایساكو و با بكارگیری بیش از 150 نفر از كارشناسان برای انجام آنها، اقدام شد.
 
 تا این كارشناسان همزمان با فراگیری مطالب علمی، با انجام تكنیكهای فراگیری شده بر روی موارد عملی كه بیشتر آنها مشكلات مزمن بوده اند، این متدلوژی را بصورت مؤثرتری فراگیرند.تا بدین طریق در انتهای سال 83 هدف تعیین شده كه همانا تربیت تعداد تعیین شده و كافی از نیروهای خبره اجرایی متدلوژی 6σ در سطوح مختلف و نیز آشنایی نزدیك تعداد قابل توجهی دیگر از نیروها با این متدلوژی به منظور درك اهمیت و لزوم استقرار آن در شركت، تحقق یابد. تا بدین شكل از سال 1384 در اجرای پروژه های 6σ در تمامی موارد مورد نیاز با تكیه كامل بر نیروهای كارامد داخلی شركت بتوانند به اهداف كیفی شركت دست یابند. 
 
 
 
 
 
 
فهرست مطالب
فصل اول
1-1 معرفی پروژه 3
2-1 معرفی شرکت ایران خودرو 4
 
فصل دوم
1-2 تاریخچه شش سیگما8
2-2 تاریخچه شش سیگما در ایران خودرو9
3-2 معرفی شش سیگما11
4-2 فازهای مختلف شش سیگما 12
5-2 چارت پیاده سازی شش سیگما   19
 
فصل سوم
1-3 نحوه و روند پیاده سازی شش سیگما 41
 در خصوص پروژه ارتقاء سطح کیفی
 خودروی پارس در آدیت تفصیلی
2-3 ضمیمه :جداول و نمودارهای تهیه شده
 
منابع 88